Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że właściwe odżywianie jest ważnym czynnikiem warunkującym utrzymanie zdrowia i pozwalającym na zmniejszenie ryzyka wystąpienia wielu groźnych chorób. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak rozpocząć tę przygodę i na co zwrócić szczególną uwagę, komponując dietę. Od czego zacząć wdrażanie prawidłowych nawyków żywieniowych? Jak rozpocząć zdrowe odżywianie? Odpowiedzi na te i inne pytania zawarliśmy w niniejszym poradniku.
Spis treści:
Niewłaściwe odżywianie – jakie mogą być jego konsekwencje?
Szybkie tempo życia i nadmiar obowiązków sprawiają, że wiele osób spożywa niepełnowartościowe posiłki, a ich dieta jest uboga w witaminy i minerały. Pierwszymi objawami złego odżywiania często są:
- brak energii,
- chroniczne zmęczenie,
- obniżona odporność,
- nawracające bóle głowy,
- ogólne złe samopoczucie.
U niektórych ludzi pojawiają się też dolegliwości ze strony układu pokarmowego takie jak wzdęcia, zaparcia, bóle żołądka. Efekty niewłaściwej diety nierzadko widoczne są także na skórze. Niedobory składników odżywczych mogą być przyczyną trądziku, niejednolitego kolorytu naskórka, szybszego powstawania zmarszczek. To jeszcze nie wszystko. Długotrwały deficyt podstawowych mikro i makroelementów może zwiększać ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości, cukrzycy, osteoporozy, nadciśnienia, miażdżycy, a nawet zaburzeń psychicznych.
Od czego rozpocząć zdrowe odżywianie?
Zanim poznasz najważniejsze zasady komponowania zdrowych posiłków, musisz uświadomić sobie, czym tak naprawdę jest zdrowe odżywianie. Pod tym pojęciem kryje się taki sposób żywienia, który pokrywa zapotrzebowanie organizmu na wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Mamy tu na myśli nie tylko witaminy i minerały, ale także węglowodany, białko, zdrowe tłuszcze. Jednocześnie zbilansowana dieta powinna uwzględniać równowagę między ilością dostarczonych kalorii a prowadzonym trybem życia.
Osoby, które decydują się na zmianę nawyków żywieniowych, często narzekają na trudne początki. Jest to związane głównie z koniecznością eliminacji niektórych produktów spożywczych z jadłospisu. Dlatego wszelkie modyfikacje warto wprowadzać stopniowo. Jest to szczególnie ważne w przypadku odstawienia cukru i soli, zwłaszcza jeśli dotychczasowa dieta obfitowała w dużą ilość pokarmów zawierających te składniki.
Zasady zdrowego odżywiania – praktyczne wskazówki
Najważniejszą zasadą zdrowego odżywiania jest spożywanie produktów żywnościowych zgodnie z piramidą żywieniową. U jej podstaw znajdują się pokarmy, które należy spożywać jak najczęściej. Im wyższe piętro – tym mniej żywności z danej grupy powinno znaleźć się w jadłospisie. Poniżej prezentujemy kilka praktycznych wskazówek, które mogą być pomocne w przejściu na zdrową zbilansowaną dietę.
Zadbaj o odpowiednią ilość warzyw i owoców
Zdaniem dietetyków spożywanie pięciu porcji warzyw i owoców to absolutne minimum, by dostarczyć organizmowi potrzebnych witamin oraz minerałów. Specjaliści radzą, aby wybierać przede wszystkim produkty sezonowe i lokalnie dostępne od zaufanych producentów. Warzywa i owoce można jeść w rozmaitej formie – duszone, gotowane, pieczone, suszone. Wiele z nich doskonale nadaje się też do przyrządzania pysznych i odżywczych koktajli.
Jedz różnorodne produkty każdego dnia
Zdrowa zbilansowana dieta powinna być oparta nie tylko o zasady piramidy żywienia. Bardzo ważna jest także różnorodność. Im więcej różnorodnych produktów wprowadzisz do menu, tym większa szansa, że dostarczysz organizmowi wszystkich składników potrzebnych mu do sprawnego funkcjonowania. Dlatego obok warzyw i owoców zwróć uwagę, by w diecie nie zabrakło nabiału, ryb, mięsa, produktów zbożowych.
Postaw na zdrowe i świadomie zaplanowane przekąski
Wiele osób rozpoczynających przygodę ze zdrowym odżywianiem rezygnuje z przekąsek. Jest to błąd, gdyż to właśnie one pozwalają zachować regularność posiłków. Doskonale sprawdzają się np. w sytuacji, kiedy minęły już dwie godziny od śniadania, ale jest jeszcze za wcześnie na obiad. By nie dostarczać organizmowi pustych kalorii, staraj się sięgać po zdrowe i wartościowe przekąski. Mogą to być liofilizowane nasiona, orzechy, mieszanki pestek i ziaren.
Ogranicz spożycie cukru, soli i produktów przetworzonych
Nadmiar cukru i soli w diecie jest szkodliwy oraz może prowadzić do rozwoju wielu groźnych chorób. Spożywanie soli najprościej ograniczyć, zastępując ją przyprawami: czosnkiem, tymiankiem, papryką, bazylią. Jeśli chodzi o cukier, tutaj z pomocą przychodzą słodziki. W dbaniu o zdrowie pomogą Ci takie substancje jak ksylitol, stewia czy erytrol.
Zdrowe odżywianie – na zmianę diety nigdy nie jest za późno!
Zbilansowana dieta zaspokajająca zapotrzebowanie organizmu na wszystkie kluczowe składniki odżywcze powinna stanowić nieodłączny element życia każdego z nas. Stając się świadomym człowiekiem, możesz samodzielnie decydować o tym, co znajdzie się na Twoim talerzu i w jakiej kondycji będzie znajdować się Twój organizm. Ponadto właściwie skomponowany jadłospis może wspomóc leczenie niektórych jednostek chorobowych: nadwagi, otyłości, celiakii itp.
Sprawdź naszą ofertę diety Prozdrowie 1500kcal.